Rutger en ik zijn echt foodies. We zijn dol op lekker eten, het ontdekken van nieuwe recepten, en vinden het geen probleem om daarvoor wat langer in de keuken bezig te zijn. Voordat we ons dieet aanpasten naar (hoofdzakelijk) plantaardig, gingen we met regelmaat uit eten. Tijdens het boodschappen doen dachten we voornamelijk: ‘waar hebben we zin in vandaag?’ Zonder echt na te denken over de kosten.

Na een tijdje begonnen we ons te realiseren dat we wel erg veel geld uitgaven aan eten. Soms wel bijna tweehonderd euro per week! Niet alleen dachten we niet na over de kosten tijdens het boodschappen doen, we planden ook niet vooruit, waardoor er veel impuls aankopen gedaan werden. Tijd voor verandering!

Inmiddels zijn we er een stuk beter in geworden de kosten van onze boodschappen binnen de perken te houden. Dat komt doordat we onszelf een boodschappen budget gegeven hebben. Na wat weken te hebben geoefend en uitgeprobeerd, hebben we een aantal zaken ontdekt die belangrijk zijn wanneer je een boodschappen budget wilt bijhouden, en wat je daarbij kan helpen.

Tips voor het bijhouden van een boodschappen budget

  1. Wees realistisch: Als je net als wij soms honderden euro’s per week uitgaf aan je boodschappen, gaat het waarschijnlijk niet lukken dat in 1 keer terug te brengen naar 50 euro per week. Wij zijn begonnen met 75,- per week (voor twee personen).
  2. Gebruik contant geld: Met name de eerste weken is dit slim om te doen. Wanneer je het geld in een potje kunt zien, en je weet dat dat alles is wat je te besteden hebt, ben je eerder geneigd je aan je budget te houden. Dit maakt ook visueel hoeveel geld je nog over hebt.
  3. Plan je maaltijden: Wanneer je niet gewend bent na te denken over wat je morgen, overmorgen, of de rest van de week gaat eten, kan dit in het begin best een uitdaging zijn. Toch is het absoluut de moeite waard, en je zult merken dat hoewel het plannen even nadenk-tijd kost, het je uiteindelijk gedurende de rest van de week tijd zal besparen! Wanneer je je maaltijden plant, hoef je maar 1 of 2 keer in de week boodschappen te doen, afhankelijk van wat voor (verse) producten je wilt gebruiken.
  4. Voorkom impuls aankopen: Wanneer je je maaltijden plant, zou je niet snel in de problemen moeten komen. Echter, soms loopt je dag anders dan verwacht, waardoor je bijvoorbeeld later thuis bent. Het is handig, om altijd een (gezonde) snack bij je te hebben voor dat soort momenten. Zo kun je de tijd overbruggen, en zul je minder snel geneigd zijn de snackbar binnen te wandelen.
  5. Voorkom verspilling: Wanneer je een maaltijd wilt bereiden waarvoor je een halve courgette nodig hebt, is het slim om diezelfde week nog een gerecht te maken waar je courgette in gebruikt. Zo voorkom je dat eten bederft, wat niet alleen goed voor je portemonnee is, maar ook lekker milieubewust. 😉

Werk jij al met een boodschappen budget?

xoxo,

Anne-Wil