Jaaa, hij is er! En tot mijn enorme verbazing lag ie zomaar in onze minuscule plaatselijke Albert Heijn. Way to go, Appie Loppersum! En way to go Vivera, voor het creëren van de eerste plantaardige biefstuk ever!

Ik zal eerlijk bekennen dat ik zelden (nooit) de Hollandse standaard van ‘vlees, aardappelen en jus’ aanhoudt. De biefstukken liggen in de koelkast, maar wat ga ik er nu bij maken? En braad je zo’n plantaardig biefstuk hetzelfde als de echte? Kan ie misschien op de BBQ? Even het doosje erbij pakken…

Hmm, niks over een BBQ, maar kennelijk kan deze plantaardige biefstuk wel in de airfryer? Zijn er mensen die biefstukken bakken in airfryers? Dat is nieuws voor mij. Ik houd het maar gewoon ouderwets bij ‘bakken in hete olie in de pan’.

Voor het bakken gebruikte ik deze plantaardige vloeibare margarine met lijnzaadolie van de Albert Heijn.

De geur
Bij het openen van de verpakking rook ik direct die typische ‘vleesvervanger geur’ die hoort bij vega-burgers. Normaal gesproken geen probleem, maar nu was het iets wat ik -onbewust- niet verwacht had. Ik kon eigenlijk geen verschil ontdekken met andere vega-burgers, terwijl dit toch echt op een biefstuk zou moeten lijken. Maar goed, ik ga niet direct de hoop opgeven natuurlijk; laten we kijken wat ie in de pan doet!

IMG_20180628_190338

Het bakproces
De instructie leest: vijf minuten in de pan, halverwege keren. Eventueel met een klontje kruidenboter aan het eind. Niet anders dan een echt biefstuk dus. Makkie!

Tot mijn verbazing zag ik dat de plantaardige biefstukken waren gaan ‘bloeden’ toen ze klaar waren. Net als de echte! Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen snap ik niet, maar het deed ze wel lijken op echte biefstukken.

IMG_20180628_191010

De smaak
En dan is het moment daar… De eerste plantaardige biefstuk ooit lag op mijn bord, en ik mocht hem gaan proberen. De binnenkant was, zoals bij het origineel, roder van kleur dan de buitenkant. Visueel gezien zag het er goed uit. Ik had er een zelfgemaakt plantaardig champignon sausje bij gemaakt, op verzoek van mijn vriend.

Helaas werd na één hap snel duidelijk, dat de geur die ik bij het openen van de verpakking had geroken, een goede indicatie was geweest voor de smaak. Iedereen die wel eens een standaard vega-burger geproefd heeft, zal de smaak van de plantaardige biefstukken van Vivera bekend voorkomen. Het doet jammer genoeg niet denken aan het originele biefstuk.

Eindoordeel
Vivera is een geweldig merk; ik ben dol op hun vega-kipstukjes, en ik vind het geweldig dat ze het aangedurfd hebben de eerste plantaardige biefstuk op de markt te brengen. Visueel gezien komen ze een heel eind, maar op gebied van smaak (en geur) valt er nog winst te behalen. Ik hoop dat ze blijven doorontwikkelen, en dat een vernieuwde versie wellicht dichter in de buurt komt bij de smaak van het originele biefstuk.

Heb jij de eerste plantaardige biefstuk van Vivera al geproefd? Wat vond je ervan? Let me know in the comments! 

xoxo,

Anne-Wil