Heb jij ook wel eens het gevoel dat je te weinig uren in 1 dag hebt? Ik heb dat gevoel regelmatig. Met mijn werk, studie, vier paarden, huishouden en vriend die toch ook af en toe wel eens aandacht van me wil, kan het soms lastig zijn alles in 1 dag te doen passen.

Juist doordat je het gevoel hebt dat je super veel ‘moet’ doen, kun je dingen wel eens gaan uitstellen en zo de druk uit de weg gaan. Jammer genoeg zorgt dat er alleen maar voor dat je op een later moment nóg meer druk ervaart. Tips over hoe je kunt stoppen met dingen uitstellen, zal ik met jullie delen in een volgend artikel, dus houd The Key to being Me in de gaten daarvoor.

1. Begin met jouw ‘waarom’

Waarom wil jij je productiviteit verhogen? Wat zijn je doelen? Wat wil je écht graag gedaan hebben aan het einde van deze dag? Begin simpel. Schrijf de belangrijkste dingen van je to-do lijstje op, en spreek met jezelf af dat over deze dingen niet te onderhandelen valt. Dit kan bijvoorbeeld een studieopdracht zijn, een huishoudelijke taak waar je echt niet meer onderuit kan- of gewoon iets wat je heel graag op wilt pakken. Je zult merken dat dit een fijn gevoel met zich meebrengt. Vandaag ga jij toekomen aan die dingen die echt belangrijk voor je zijn!

2. Maak je ‘waarom’ visueel 

Dit kan een project zijn wat je wat extra tijd kost, maar het is zeer effectief en dus zeker de moeite waard. Je kunt je doelen visueel maken door bijvoorbeeld een visionboard te creëren, en deze een zichtbaar plekje te geven in huis. Doordat je elke dag ziet waar je naartoe werkt, krijgt je motivatie echt een boost! Houd The Key to being Me in de gaten de komende tijd, want een artikel over hoe je zo’n visionboard gemakkelijk en goedkoop maken kan, komt eraan!

3. Maak een dag- of week planning

Nu het duidelijk is wat jouw motivatie is om productief te zijn, is het tijd om na te denken over je tijdsindeling. Wanneer je net begint met het aanhouden van een planning, is het het makkelijkst om te beginnen met een dag planning. Pak je lijstje van to-do’s-waar-niet-over-te-onderhandelen-valt erbij, en bekijk wanneer je deze taken uit wilt gaan voeren vandaag. Begin met het plannen van deze taken, en voeg daarna eventueel nog andere dingen toe.

TIP: Ik vind mijn gmail (google) agenda ideaal om mijn planning in te verwerken.

Het kan in het begin lastig zijn om een inschatting te maken van hoelang je ergens mee bezig zult zijn. Plan de activiteiten daarom eerst ruim in, zodat je je in ieder geval niet gehaast voelt. Zorg dat je de activiteiten niet te snel achter elkaar plant, en plan je agenda niet helemaal vol. Plan aan het einde van de dag een moment om je dag planning te reviewen. Zo leer je snel genoeg een betere inschatting te maken, en word je dus steeds productiever!

4. Benut ‘gedachteloze’ activiteiten! 

Sommige dingen moeten nu eenmaal gebeuren. De afwas, met de trein naar je werk, autorijden, je sokken wassen… Je zet vast wel eens een muziekje aan terwijl je er mee bezig bent. Maar wat, als je in plaats van een muziekje, een audioboek zou beluisteren? Dan kun je ook tijdens zo’n ‘gedachteloze activiteit’, productief zijn! Tevens bespaar je zo ook reuze veel tijd voor de rest van de dag.

5. Zorg dat je genoeg energie hebt

Deze laatste spreekt misschien voor zich, maar is oh zo belangrijk. Een goede nachtrust, genoeg drinken en met regelmaat gezond eten en bewegen doet wonderen voor je energielevel, en daarmee je productiviteit. Ook die dingen zijn belangrijk om mee te nemen in je planning! Durf tijd te nemen voor jezelf.

Vond je deze tips fijn? Heb je zelf nog goede tips? Ik zie jullie reacties graag tegemoet! 

XOXO,

Anne-Wil